Wikimania 2010 – ziua 3

Posted by on iulie 11, 2010
Fără categorie

Voices from out future: small language Wikipedias

Această prezentare e ținută de Jimmy Wales. Jimmy face o serie de interviuri cu oameni de la Wikipediile mai mici, prin care să afle nevoile oamenilor respectivi. A ales 6 limbi cu sub 50.000 de articole, dar cu mai multe milioane de vorbitori (de la 3 la 230 de milioane).

Există probleme tehnice, ca de exemplu Windows și suportul pentru limbă în Sri Lanka (vă sună cunoscut? :P), situl Wikipedia în Macedonia sau versiunile offline în Tadjikistan. Problemele de promovare sunt însă mult mai importante, afectând toate aceste variante. Competițiile de creat articole sunt întotdeauna interesante pentru contribuitori, însă puțini rămân pe Wikipedia (cam 20%).

Fundația susține aceste Wikipedii prin suportul pentru crearea unor asociații locale și prin soluționarea problemelor locale. Este nevoie însă și de suportul comunității.

Wikimedia offline și pe mobile

Wikipedia offline și mobilă sunt practic două fațete ale aceleiași monede. Fundația ar trebui să faciliteze dezvoltarea de aplicații 3rd party, deoarece nu poate acoperi toate cererile. Câteva exemple oferite sunt: egranary („The Internet in a Box”), Wiki Reader, un sistem hardware deschis, care folosesc Translate Wiki pentru limbi noi. WikiPock dorește să ofere Wikipedia pe dispozitive mobile. Există multe altele pe appStores la iPhone și Android.

Deocamdată, dispozitivele mobile nu permit participarea, de aceea s-au ales parteneriatele cu Telefonica și Orange.

Pentru mine mai urmează doar festivitatea de închidere, după care o noapte de cupă mondială și drumul spre casă 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.