Wikimania 2010 – ziua 2

Posted by on iulie 10, 2010
Fără categorie

The Chapters: The Good, the Bad and the Ugly

Prima prezentare este din India. Și acolo a durat 5 ani până să fie făcută asociația locală. Explicația principală ține de nivelul de implicare și de numărul de utilizatori Wikipedia. Prezentatorul consideră că existența unei asociații devine din ce în ce mai importantă, deoarece poate încuraja creșterea. Totuși, asociațiile nu apar organic, este nevoie de încurajare pentru a apărea.

Este previzibilă și necesară și o metodă de afiliere în afara asociațiilor (de exemplu per eveniment). Un alt vorbitor a propus metoda Ambasadorilor folosită la Fedora.

Membrii boardului (în special Arne Klempert) țin însă la funcționarea asociațiilor, considerând-o necesară pentru constituirea de colaborări. De asemenea, consideră administrarea mai facilă pentru fundație.

În continuare, membrii publicului încearcă să ofere exemple despre ce este o asociație locală și cum se poate adapta sistemul la cerințele oamenilor care nu pot creea o asociație. Una din soluțiile propuse a fost reprezentată de modelul TEDx, în care licențierea se face per eveniment.

O altă problemă ridicată a fost cea a aprobării asociațiilor, care în unele cazuri durează extrem de mult, cum a fost la Wikimedia Macao (din cauza statutului în special).

Internaționalizare

Prezentarea începe cu un scurtă introducere despre meta și a ceea ce se traduce: anunțuri, conținut, interfață etc. Traducerile sunt făcute atât de amatori, cât și profesioniști (30% după un studiu din 2008), toți voluntari. Comunicarea se face prin Babylon, un noticeboard, prin paginile de discuție, prin lista de discuție translators-l, Comitetul pentru traduceri (Transcom). Din păcate prezentarea a fost greu de urmărit datorită limbii engleza a prezentatoarei, așa că e posibil să fi sărit peste ceva informații relevante 🙂

Urmează Siebrand cu o scurtă prezentare a translatewiki.net. Cea mai importantă parte o reprezintă extensia Translate, care permite traducerea de formate de pagini. El speră ca această extensie să fie activată și pe meta, pentru a ajuta cu cererile de traducere. Va exista un demo al acestei idei de la ora 14:00 CET.

Legături interwiki

Legăturile interwiki reprezintă metadate comune pentru toate Wikipediile, nu numai pentru cea în care sunt puse. De aceea, ele sunt greu de urmărit și de aceea nu beneficiază de atenția editorilor. Ca soluție, se folosesc roboții, dar aceștia eșuează în caz de eroare.

Ca soluție se propune un loc central de păstrare. Nikola Smolenski a dezvoltat o extensie care permite existența acestui loc central de depozitare, sub forma unui wiki specializat.

Video on Wikipedia #2

Prezentarea aceasta este despre tehnologiile folosite pentru editare. S-a început cu un scurt istoric al videoului deschis și a CreativeCommons.

Timed Text este un format care permite subtitrarea filmelor în formate libere. AdMedia Wizard ușurează adăugarea de fișiere în articole. Se poate opta pentru folosirea sa pe en.wp, inclusiv transcodarea mp4-ogg în timp real.

P2P Video for Wikipedia

Se dorește folosirea surselor de tip P2P pentru descărcarea de video, cu fallback pe HTTP. Se folosește o tehnologie asemănătoare cu BitTorrent, doar că ordinea de descărcare este diferită (se folosesc 3 grade de importanță) și se folosește un algoritm Give-to-Get (trebuie să încarci ceva pentru a putea descărca). Acest lucru afectează performanța pe ASDL&friends.

Ca implementare, există o extensie de FF+plugin de IE8. Are o funcție de auto-creare torrent, ceea ce pare foarte cool.

Geodata pe Wikipedia și Commons

Kolossus a începu prin a prezenta formatul {{coordonate}} cu toate opțiunile sale, inclusiv pagina „Geohack” de la toolserver. Există un proiect „Wikipedia World” care pune punctele pe hartă, precum și un KLM pentru Google Earth, care permite interacțiunea inversă, de la hartă la articol.

Pe de.wp există un gadget pentru a folosi hărțile OSM în loc de MiniAtlas (vreau asta pe ro.wp!!! ieri :D), precum și multe alte gadgeturi care permit folosirea datelor de pe wikipedia pe telefoane mobile, desktopuri etc.

Mai departe se prezintă cooperarea cu OSM – se dorește prezentarea unor hărți personalizate, cu layere custom, strict legate de Wikipedia. În prezent serviciul este disponibil pe un server de la Toolserver. În viitor va exista un format cu care se vor putea face cereri către serverul OSM și care va întoarce o hartă.

Extensiile Maps și SemanticMaps

Extensia Maps afișează coordonate în cadrul unui wiki. Poate fi folosit pentru geocoding sau pentru afișarea unei hărți, prin Google, Yahoo! sau Openlayers. Există multe metode de a specifica datele și chiar posibilitatea de a modifica hărțile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.