Postul ăsta a început ca o discuție pe Facebook; mulțumesc celor care s-au implicat în ea.
Când am cumpărat Raspberry Pi-ul am considerat că are nevoie de o conexiune cu fir, așa că am rămas cu un adaptor wireless „în plus”. Zilele astea am experimentat un pic cu el la laptop, pentru că e mai bun (cel puțin teoretic) decât cel încorporat. E vorba de un EDUP 802.11n „certifcat” (de Teguna) că funcționează cu RPi.
Ulterior, datorită încărcării în banda de 2,4GHz (Fig. 1 este făcută în perioada de Crăciun, în mod normal e și mai aglomerat), am investit și într-un adaptor Edimax 802.11ac, care funcționează și pe frecvența de 5GHz (unde routerul meu e singur deocamdată).
În primul rând, diferența dintre benzi este vizibilă imediat: lipsa perturbațiilor permite adaptorului să atingă viteza maximă teoretică pe un canal de 80MHz (433Mbps). Din păcate pare destul de greu să configurezi (cel puțin în Linux) sistemul să se conecteze mai întâi (dar nu exclusiv) în banda de 5GHz. Poți să-i spui să folosească doar această bandă, dar asta face imposibilă conectarea la aceeași rețea pe banda de 2,4GHz. Dacă aveți idei despre cum se poate rezolva această problemă, do let me know.
Pe partea de acces Internet, principala observație este că, spre deosebire de 90% din ISP-urile de pe lumea asta, RDS consideră că e mai ok să-mi lase uploadul (mult) mai mare decât downloadul (Fig. 2 și 3) În curând sper să trec la viteza superioară de acces (200Mbps), ceea ce ar trebui să mă apropie și mai mult de line rate, chiar în lipsa unei conexiuni fizice gigabit.
Diferență dintre noile adaptoare și celelalte adaptoare pe care le-am mai avut e doar la upload: până acum n-am reușit să ating 72Mbps în vreun sens. Cu Dell Wireless 1703 obțineam cam 50Mbps upload, la fel și cu Intelul vechi.
In other news, ruterul Alix făcut „pe genunchi” pare să comute line-rate fără probleme dacă îl scutesc de wireless. Păcat că nu vine și în versiunea gigabit, mi-ar fi plăcut să văd cum se comporta. Restul rețelei e prin switchuri gigabit, deci nu prezintă foarte mult interes din punct de vedere al testării.
Lasă un răspuns