Profitabilitatea fondurilor de pensii – teorie și practică

Posted by on ianuarie 09, 2014
Fără categorie

Teoria

Citeam recent mai multe articole triumfaliste despre randamentele de peste 10% obținute de toate fondurile de pensii obligatorii. În general, la fiecare sfârșit de an, administratorii anunță asemenea randamente mai mult decât bune. Ele sunt calculate după formula:

Rof = (VUAN(12) – VUAN(0)) / VUAN(0), unde VUAN(x) este valoarea unității de fond la sfârșitul lunii x. Concret, VUAN(0) este valoarea înainte de începutul anului (la sfârșitul anului anterior) și VUAN(12) este valoarea în ultima zi lucrătoare a anului.

Deși corecte din punct de vedere contabil și aplicabile tuturor membrilor indiferent de data de aderare, aceste randamente se văd însă doar parțial în conturile angajaților, fiind deci insuficiente pentru a evalua corect profitabilitatea unui fond de pensii. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive:

  1. în mod convenabil (pentru administrator), calculul randamentelor nu ține cont de comisioanele plătite în fiecare lună de clienți (2,5% pentru pensiile obligatorii și chiar și mai mari la pensiile facultative)
  2. se calculează randamentul unei sume depuse la începutul anului, ignorându-se faptul că de-a lungul anului se fac în continuare depuneri; practic, la sfârșitul anului 2013 vi se spune cu cât au crescut banii depuși până pe 31.12.2012 (adică acum un an)

Pentru a estima mai bine performanța unui fond de pensii, eu unul prefer să mă uit pe mai mulți indicatori diferiți; se pot astfel obține informații mai detaliate și mai „particularizate” fiecăruia dintre noi:

  • randamentul sumelor depuse într-un an la sfârșitul anului respectiv:

R(a) = (VUAN(a) * Na – Σ(Ca)) / Σ(Ca), unde a este anul pentru care se calculează acest randament, VUAN(a) este valoarea unității de fond la sfârșitul anului a, Na este numărul de unități de fond acumulate în anul respectiv și Σ(Ca) este suma tuturor contribuțiilor lunare făcute de participant în acel an, inclusiv comisioanele plătite (toate aceste informații le puteți obține de la administratorul fondului)

  • randamentul total al fondului de pensii pe toată durata de participare se calculează cu o formulă extrem de asemănătoare cu cea de mai sus:

Rt = (VUAN * Nu – Σ(Cl)) / Σ(Cl), unde VUAN este valoarea unității de fond în data la care se calculează randamentul, Nu este numărul de unități de fond acumulate până în prezent și Σ(Cl) este suma tuturor contribuțiilor lunare făcute de participant, inclusiv comisioanele plătite (toate aceste informații le puteți obține de la administratorul fondului)

  • randamentul total anualizat al fondului de pensii este randamentul total împărțit la numărul de ani în care s-au plătit contribuții (inclusiv lunile de șomaj, concedii fără plată etc.) :

Rat = Rt * 12 / Nl , unde Rt este randamentul de mai sus, Nl este numărul de luni trecute de la prima contribuție și 12 este numărul de luni dintr-un an

Pentru fiecare din acești indicatori se poate scădea apoi rata inflației în intervalul măsurat pentru a afla randamentul real corespunzător.

Practica

Pentru că spuneam în titlu ceva de practică, haideți să vedem cum se aplică formulele de mai sus pentru evoluția unui fond de pensii oarecare în ultimii 5 ani. Nu voi da nici numele fondului, nici valorile exacte ale sumelor până la 6 zecimale. Sumele în lei au fost calculate presupunând un salariu lunar constant de 2500 de lei brut (adică aproximativ 4400 de lei contribuiți în 5 ani, deoarece procentul contribuției a crescut de la 2% la 4% cu pas de 0,5%)

Iată mai jos rezultatele din fiecare an:

An (a) Depuneri VUAN 31.12 Unități de fond
R(a) R(a) real
Rof
2009 480 lei 12,30 40,89 4,74% -0,01%
2010 750 lei 14,31 53,58 2,22% -5,33% 16,37%
2011 900 lei 14,91 59,81 -0,91% -3,92% 4,21%
2012 1.050 lei 16,44 64,99 1,76% -3,05% 10,27%
2013 1.200 lei 18,14 67,39 1,86% 0,62% 10,32%

Se observă că randamentul anual al sumelor depuse în anul respectiv, R(a), este mic, chiar mai mic decât rata inflației în 4 din cei 5 ani analizați, ducând astfel la randamente reale negative. Principala cauză, dar nu singura, este acel comision de 2,5% plătit în fiecare lună.

Randamentul oficial Rof în schimb este semnificativ mai mare, deoarece acesta ține cont doar de sume mai vechi de 1 an și calculate după plata comisioanelor.

Randamentul total și cel anualizat se calculează conforma formulelor:

Rt = (VUAN * Nu – Σ(Cl)) / Σ(Cl) = (18,14 * 286,67 – 4380) / 4380 = 18,73%

Rat = Rt * 12 / Nl = 18,73% * 12 / 60 = 3,7%

Bineînțeles, randamentele reale sunt ceva mai mici (respectiv 13,72% și 2,76%).

Calculele sunt simple, ar trebui să poată fi făcute de oricine într-un program de calcul tabelar. Partea cea mai dificilă este introducerea sumelor plătite și a VUAN pentru fiecare din cele 60 de luni. Din fericire, fiecare fond de pensii are câte un site de pe care, odată logat, pot fi obținute aceste informații pentru contul dvs. Unele permit chiar exportul direct în format xls sau csv, ceea ce vă va ușura munca.

În plus, Asociația pentru Pensiile Administrate privat din România oferă un fișier xls cu datele VUAN pentru fiecare administrator deja introduse. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți salariul dvs. brut în coloana B din foaia „output data” și veți obține toate datele necesare calculării randamentului total (Rt) al fiecărui fond în foaia „clasament fonduri„. Pentru ceilalți indicatori trebuie introduse formulele descrise mai sus.

Alte calcule interesante pot fi făcute folosind acest calculator online.

Voi ce alți unelte pentru calcule financiare folosiți? Aveți vreo nelămurire sau vreo idee de îmbunătățire a acestor formule? Lăsați un comentariu!

1 Comment to Profitabilitatea fondurilor de pensii – teorie și practică

  • Am renuntat sa mai analizez randamentul, din doua motive:

    1 probabil la 67-70 de ani voi fi oale si ulcele
    2 banii aia vor disparea printr-un „tun” dat de niste „baieti destepti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.