Și…a venit și momentul primelor prezentări.
KEYNOTE
Ziua a început cu o prezentare de la organizatorii polonezi, care le-au mulțumit sponsorilor și echipei. A urmat apoi keynoteul de la directoarea Wikimedia Foundation, Sue Gardner. Prezentarea a început cu un scurt sondaj, de unde a rezultat că marea majoritate a participanților sunt la prima Wikimania. A urmat o prezentare a noilor angajați ai fundației și a raportului anual pentru anul terminat la 30 iunie.
O parte interesantă a fost reprezentată de discuțiile despre dezvoltarea wikipediilor mici. Ideea era că acestea nu trebuie să folosească aceleași criterii pentru conținut ca și en.wp, ci să se concentreze pe creșterea numărului de contribuitori. De exemplu, la începutul fr.wp erau acceptate și rețetele, sau textele cu erori gramaticale. Criteriile propuse de strategia fundației țin de numărul de articole (120.000), pe când unii oameni din public considerau mai important numărul de membri activi.
Un alt punct subliniat a fost și faptul că trebuie încurajate mai mult întâlnirile față în față și în general colaborarea locală, precum și inițiativele locale și conținutul mobil.
Board of trustees Q&A
Au urmat pe scenă membrii boardului, pentru prima dată în formulă completă. Membrii tocmai fuseseră schimbați la ultima ședință, cu o zi înainte, așa că s-a început cu prezentările și mulțumirile de rigoare. S-a trecut apoi la întrebări
Q: E nevoie de mai multă implicare din partea boardului în problemele comunităților?
A: Jimmy Wales:În mare parte da, dar nu se poate intre în detalii
Michael Snow: Este nevoie de leadership la toate nivelurile. Boardul reprezintă nivelul cel mai înalt de leadership, el doar încurajează leadershipul și cultivă liderii din comunitătile locale.
Q: Există o lipsă de transparență în selectarea membrilor noardului
A: (mai mulți oameni)Există două procese diferite: pe de o parte există candidații, care se prezintă și sunt aleși (sau nu), iar pe de altă parte sunt selectați oameni interesa(n)ți pentru board. Ideea e că e nevoie de o organizație locală pentru a cunoaște toate detaliile procesului în timp real.
Q: Faceți o analiză SWOT pentru următorul an.
A: (Ting Chen) Amenințări: nu sunt strânse sumele dorite din fundraiser; creșterea numărului de angajați în paralel cu păstrarea și întărirea culturii organizaționale.
Oportunități: apariția unui al doilea datacenter, mai multe fonduri pentru comunitățile locale.
Chapters: Collaboration and Coordination
Creative Commons și afiliații locali
Prezentarea o găsiți aici.
CC este un model pentru dezvoltarea fără entități legale, cele două entități sunt profund legate. Există probleme legate de guvernanță translațională, rezolvate în mod diferit de entități diferite: FSF, global voices, mozilla drumbeat.
Urmează o prezentare a istoriei CC, cu portarea licențelor, proiecte eșuate (icommonss) și apoi planuri de viitor (participarea la guvernarea globală, unde sunt în urma Wikimedia, dar și comunicare mai bună între afiliați).
Michelle ne prezintă asemănări, deosebiri, dar și unele colaborări între Fundații Wikimedia locale și afiliați CC. Nu voi insista foarte mult, deoarece detaliile sunt scrise în prezentare.
Urmează Alex, de la CC Polonia, care prezintă conexiunile și felul în care acționează organizația sa.
Wikipedia and social media
Aceasta este o discuție discuție, unde apar mai multe idei, majoritatea legate de liquid threads, urmașul paginilor de discuție. Nu am ajuns de la început, așă că nu știu exact ce idei au apărut la început
Creating offline content from Wikipedia
Versiunile offline au mai multe avantaje, printre care lipsa de vandalisme, disponibilitatea în orice moment (din satele din India până la aeroporturile fără Wireless. Prezentarea de azi e mai mult tehnică și e orientată numai spre o versiune offline sigură (fără vandalism), nu și pe versiuni semi-offline, actualizabile.
Urmează o prezentare despre openzim, o metodă de a oferi conținutul Wikipedia offline. Se dorește crearea formatului de fișier, a unui cititor și a unei librării libere pentru decodarea fișierelor. Au fost prezentate mai multe exemple de proiecte care folosesc formatul zim.
În continuare, Shiju Alex și Santosh prezintă un studiu de caz asupra versiunii offline a Wikipediei în limba Malayalam, ci toate problemele aferente limbilor non-latine. Majoritatea prezentării se învârte în jurul rezolvării problemelor tehnice legate de crearea și distribuirea conținutului.
Întâlnirea asociaţiilor locale
A fost propus un consiliu al asociaţiilor, care dă ia deciziile de „zi cu zi”, cu mai multe versiuni: 1 om per ţară, număr fix, ambasadori fără putere de decizie etc. A existat o opoziţie puternică din partea asociaţiilor mici, care se simţeau dezavantajate de acest aranjament. În cele din urmă s-a decis analizarea acestui subiect în cadrul proiectului „roles 2” (sau ceva asemănător) al fundaţiei, care ar urma să analizeze interacţiunile dintre fundaţie şi asociaţii.
În continuare a fost o sesiune de q&a cu reprezentantul asociaţiilor în board.
Lasă un răspuns